Oprettet 10. marts 2020. Opdateret 24. marts 2020

Patientforeningen får mange spørgsmål disse dage om den nye coronavirus, covid-19. Foreningen har ikke lægefaglig ekspertise, men vi vil gerne hjælpe med at dele gode råd fra myndighederne. Vi har senest opdateret oplysningerne nedenfor den 24. marts 2020 – vi anbefaler, at du tjekker den officielle hjemmeside for at få de nyeste oplysninger.

Hudafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde oplyser, at HS i sig selv IKKE gør dig mere sårbar i forhold til coronavirus. Du er altså ikke i særlig risikogruppe på grund af HS, og du har ikke større risiko end andre for at få alvorlig sygdom. Men du skal selvfølgelig passe på og følge de officielle råd om god håndhygiejne, holde dig fra folk der virker syge, nyse eller hoste i ærmet.

Der kan imidlertid være andre forhold, der gør dig særligt sårbar:

  • Følgesygdomme kan gøre dig sårbar. Ifølge Sundhedsstyrelsen gælder det blandt andet hjertekarsygdom og forhøjet blodtryk og dårligt reguleret diabetes, som kan være følgesygdomme til HS. Derudover kan svær overvægt (BMI over 35-40) gøre dig særligt sårbar, afhængigt af andre risikofaktorer.
  • Hvis du er i biologisk behandling, betragtes du som i særlig risiko – ud fra et forsigtighedsprincip. Der er ifølge Roskilde Universitetshospital ikke nogen data, der viser, at det er et problem, så det er blot en ekstra sikkerhedsforanstaltning.
  • Observationer fra de lande, hvor mange har haft coronavirus, tyder på, at rygere er mere udsat for smitte end andre. Vi ved, at mange med HS ryger, så pas godt på jer selv. Den gode nyhed er, at det hjælper at holde op – og det er ikke for sent.

Vi har plukket nedenstående gode råd fra den officielle hjemmeside coronasmitte.dk. De gælder, hvis du er i en særlig risikogruppe:

  • Hold dig hjemme i den udstrækning det er muligt
  • Undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden. Vi fraråder fx at du bruger offentlige transportmidler.
  • Sørg for ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du fx har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Overvej at anvende handsker, hvis du går ud.
  • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne og til slimhinderne i næse, mund og øjne.
  • Hold afstand 1-2 meter til andre mennesker, især hvis de ser ud til at være syge. Dråber fra hoste og nys spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvorfra de kan smitte andre via mund, næse og øjne. De bliver dog ikke hængende i luften og falder til jorden.
  • Undgå fysisk kontakt (håndtryk, kram og kys) og meld afbud til sociale aktiviteter og fritidsaktiviteter, fx træning i fitnesscentre, samvær i klubber og større familiearrangementer. 
  • Du bør ikke passe dine børnebørn, hvis de har symptomer på sygdom

Der er oprettet en hotline om coronavirus, som blandt andet oplyser om hvad du kan gøre for at undgå smitte, og hvad du skal gøre, hvis du bliver syg. Ring til 7020 0233 med dine spørgsmål.

Har du brug for rådgivning vedr. et konkret tilfælde af sygdom hos fx dig selv eller et familiemedlem, skal du ringe til din egen praktiserende læge.