Coronavirus og HS

Oprettet 10. marts 2020. Senest opdateret 11. maj 2020.

Patientforeningen får mange spørgsmål om den nye coronavirus, covid-19. Foreningen har ikke lægefaglig ekspertise, men vi vil gerne hjælpe med at dele gode råd fra myndighederne. Datoen for seneste opdatering fremgår ovenfor – vi anbefaler, at du tjekker den officielle hjemmeside for at få de nyeste oplysninger.

Hudafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde oplyser, at HS i sig selv IKKE gør dig mere sårbar i forhold til coronavirus. Du er altså ikke i særlig risikogruppe på grund af HS, og du har ikke større risiko end andre for at få alvorlig sygdom. Men du skal selvfølgelig passe på og følge de officielle råd om god håndhygiejne, holde dig fra folk der virker syge, nyse eller hoste i ærmet.

Der kan imidlertid være andre forhold, der gør dig særligt sårbar:

  • Følgesygdomme kan gøre dig sårbar. Ifølge Sundhedsstyrelsen gælder det blandt andet svær hjertesygdom, dårligt reguleret forhøjet blodtryk eller dårligt reguleret diabetes, som alle kan være følgesygdomme til HS. Derudover kan svær overvægt, BMI over 35, gøre dig særligt sårbar, dog BMI over 30, hvis du også har andre risikofaktorer. Du kan beregne dit BMI her >
  • Hvis du er i biologisk behandling, betragtes du som i særlig risiko.
  • Observationer fra de lande, hvor mange har haft coronavirus, tyder på, at rygere er mere udsat for smitte end andre og i større risiko for at blive alvorligt syge. Vi ved, at mange med HS ryger, så pas godt på jer selv. Den gode nyhed er, at det hjælper at holde op – og det er stadig ikke for sent.

Vi har plukket nedenstående gode råd fra den officielle hjemmeside coronasmitte.dk. De gælder, hvis du er i en særlig risikogruppe:

Forebyg kontaktsmitte – sørg for ekstra god hygiejne.

  • Vær særlig opmærksom på håndhygiejne, når du har rørt typiske kontaktpunkter, som anvendes af mange i det offentlige rum, fx dørhåndtag, elevatorknapper, kontanter, håndtag i busser m.v.
  • Undgå at røre din næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne til slimhinderne i næse, mund og øjne – men ikke gennem huden.
  • Vær særlig påpasselig med hygiejne og rengøring i hjemmet. Rengøring foretages med almindelige metoder og rengøringsmidler, men ekstra hyppigt og grundigt. 
  • Tal åbent med dine nærmeste pårørende om deres omgangskredse og ”bevægecirkler”, så du bedre kan vurdere, om det er forsvarligt fx at give dem et kram.
  • Du kan godt give kram til dine allernærmeste, fx partner, børn og børnebørn, men undgå håndtryk, kindkys og kram til andre end dine nærmeste pårørende.  

Forebyg dråbesmitte – hold afstand.

  • Bed andre om tage hensyn ved at holde afstand.
  • Undgå særligt længevarende ansigt-til-ansigt kontakt.

Begræns situationer, hvor du udsættes for smitte.

    • Undgå samvær med personer med symptomer, der kunne være COVID-19, også børn og børnebørn.
    • Undgå steder med mange mennesker, fx offentlige transportmidler i myldretiden. Foretag dine indkøb når eller hvor, der er færrest mennesker i butikkerne.
    • Overvej din deltagelse i sociale arrangementer og fritidsaktiviteter i forhold til smitterisiko. Bed om hjælp til at aktiviteter gennemføres på en forsvarlige måde (se vejledning på hjemmesiden).

Der er oprettet en hotline om coronavirus, som blandt andet oplyser om hvad du kan gøre for at undgå smitte, og hvad du skal gøre, hvis du bliver syg. Ring til 7020 0233 med dine spørgsmål.

Har du brug for rådgivning vedr. et konkret tilfælde af sygdom hos fx dig selv eller et familiemedlem, skal du ringe til din egen praktiserende læge.

Du kan finde yderligere information i denne informationsfolder som er udgivet af det europæiske referencenetværk for sjældne hudsygdomme, ERN Skin