Følgesygdomme

En diagnose kommer sjældent alene

Op mod 400.000 danskere lider af en autoimmun sygdom som fx HS, psoriasis eller tarmsygdomme. Alligevel er autoimmune sygdomme en overset folkesygdom. Det vil vi ændre.

En autoimmun sygdom kommer sjældent alene – faktisk snarere tværtimod. Fx vil mange med HS også udvikle tarmsygdommen Crohns, psoriasis eller få symptomer på gigt. Alligevel bliver personer med autoimmune sygdomme ofte mødt af sundhedssystemet, som om de kun har én sygdom.

Der er en klar sammenhæng mellem antallet af autoimmune diagnoser og oplevelsen af problemer i mødet med læger og specialister. Og der er samme sammenhæng, når det gælder muligheden for at få stillet en diagnose. Det viser en undersøgelse, som KORA har gennemført for De Autoimmune, som Patientforeningen HS Danmark er en del af. Læs rapporten her.

Undersøgelsen viser også, at jo flere autoimmune diagnoser, man har, jo sværere er det at tage en uddannelse og få og fastholde et arbejde.

Der er altså brug for handling, og derfor søsætter De Autoimmune nu en fælles indsats, der skal gøre patienter, pårørende og behandlere bedre i stand til at genkende autoimmune sygdomme. Det handler om at se helheden – og se på det hele menneske, som lider af en eller flere autoimmune sygdomme. Så man som patient hurtigere kan få stillet en diagnose og komme i den rette behandling, der fokuserer på helheden. Og så vi mindsker de konsekvenser, som autoimmune sygdomme har for uddannelse, arbejde og socialt liv.

Hvis du selv har en autoimmun sygdom, skal du især være opmærksom på symptomer i hud, tarme, knogler og øjne. For det kan betyde, at du ikke kun har én autoimmun lidelse, og det er vigtigt at få fortalt din læge.

Du kan også hjælpe ved at dele og kommentere de opslag, som vi lægger ud på vores Facebook-side. Fortæl også familie, venner og kolleger, at en autoimmun diagnose sjældent kommer alene, og hvad de kan gøre, for at du kan leve bedre med din sygdom. Brug gerne #SeHelheden og #HSDanmark, når du deler og kommenterer – så kan vi nå endnu længere ud med de vigtige budskaber.