Hvad er HS?

Hidrosadenitis suppurativa (HS) er en kronisk hudsygdom, der viser sig ved gentagne udbrud af ømme bumser eller bylder. Det skal understreges, at det er lidt misvisende at bruge disse betegnelser, da der ikke er tale om tale om bumser eller bylder på traditionel vis.

Hidrosadenitis er en hudsygdom, som på engelsk kaldes hidradenitis suppurativa. Derudover kaldes den bl.a. også acne inversa, Verneuil’s disease og Velpeau’s disease.

Ordet ‘hidrosadenitis’ betyder svedkirtelbetændelse, og er opstået i forbindelse med, at HS oftest ses i områder med svedkirtler. Der er dog ikke tale om svedkirtelbetændelse. Læs Hvordan opstår HS.

Hvor på kroppen?

Generelt er der tale om en sygdom, der sidder i de områder, hvor der er ”hud mod hud”, altså i hudfolder. Den ses oftest i armhuler og i lyskeområdet. Nogle gange ses HS dog også under brysterne, i mavefolder, på balderne, omkring kønsorganerne og omkring endetarmsåbningen.

Sværhedsgraden varierer

Der kan være en eller flere bylder, og de kan optræde i et eller flere områder. Bylderne kan også variere i størrelse, og i sjældne tilfælde kan sygdommen dække store hudområder.

Hyppighed

Udbruddene kommer med meget varierende interval. Hos kvinder ses de dog ofte før menstruation.

Smitter sygdommen?

Nej, sygdommen smitter ikke!

Sygdommens forekomst

HS er en hudsygdom, som typisk opstår lige efter teenageårene og synes at være hyppigst blandt kvinder. Undersøgelser i Danmark og Frankrig tyder på, at ca. 1% af den voksne befolkning lider af HS i varierende grad. Selv om HS anses for at være forholdsvis hyppig, er den endnu ikke særlig velkendt blandt patienter og læger. Mange patienter lider i stilhed og er intetanende om deres diagnose og behandlingsmulighederne. Samtidig er nogle læger ikke helt opmærksomme på, at der skal skelnes mellem almindelige bylder og HS.

Andre sygdomme kan optræde sammen med HS

Gigt kan optræde sammen med HS. Nogle patienter har kun få påvirkede led, mens andre har mere udbredte symptomer på gigt. En del rapporter tyder endvidere på, at der er en sammenhæng imellem tarmsygdommen Morbus Crohn og HS.

Hos nogle ses HS sammen med det såkaldte metaboliske syndrom, dvs. overvægt, sukkersyge, for meget fedt i blodet og hvad der deraf følger.