Hvordan opstår HS?

Her kan du læse om, hvordan hudsygdommen hidrosadenitis suppurativa (HS) opstår og udvikler sig. HS opstår omkring hårrødderne i de angrebne områder, fx i armhulen, i lysken eller ved kønsorganerne. Immunsystemet reagerer med inflammation, og der dannes bylder. 

Alle hårstrå på kroppen har en talgkirtel tilknyttet. Denne kirtel producerer det fedtstof, som gør håret blødt og vandafvisende. Fedtstoffet lægger sig omkring hårstrået i den kanal, strået passerer igennem for at komme ud på hudens overflade. Ved HS sker der en sammensnævring af denne kanal fordi der dannes ar. Hvorfor arret dannes vides ikke med sikkerhed.

llustration af huden

Når kanalen lukker, sprænges hårsækken, og der kommer skæl (afstødte celler), hår og godartede bakterier, der lever omkring hårene hos os alle ud i vævet, hvor det ikke hører hjemme. Det reagerer immunsystemet på med inflammation, som det skal. Ved inflammation udvides blodkarrene i området, og dette gør, at immunceller kan komme til i store mængder. Det gør også, at huden bliver rød pga. den store mængde blod. Immuncellerne dræber celler og bakterier i umiddelbar nærhed uden at skelne mellem fremmede eller egne celler. De brugte immunceller og de døde celler, som immunsystemet har dræbt, samler sig i det hul, der efterlades, og derved er der dannet en byld. Pusset i bylden er mængder af døde celler og bakterier.

Inflammationen giver en reaktion i huden med hævelse, rødme og ømhed. Sygdommen efterlader ar i huden. Disse ar kan have form af såkaldte sinusgange, dvs. små rør som skyldes, at kroppen har prøvet at udstøde en byld. Sinusgange er som små minegange, der fører ned i huden til resterne af gamle bylder. I nogle tilfælde kan bakterier komme til og forværre tilstanden. Begynder der at vokse bakterier, forværres situationen og inflammationen udvides. Det er væksten af bakterier, som giver den dårlige lugt, som bylderne kan have. Læs mere om huden og dens opbygning i denne artikel fra denstoredanske.dk 

Nogle faktorer antages at kunne medvirke til sygdommen eller kunne forværre den:

• Overvægt

• Tobaksrygning

• Forbigående bakterielle infektioner

• Visse former for medicin (lithium og rapamycin)

• Fysisk belastning ved gnidning og stræk af huden

• Tætsiddende, syntetisk tøj

Sygdommens årsag er fortsat ukendt. I enkelte familier optræder den som en arvelig sygdom.

Det undersøges aktuelt, hvilken rolle immunsystemet spiller for sygdommen.