Se symptomerne: HS kommer sjældent alene

Én diagnose kommer sjældent alene. Det er virkeligheden for personer med HS og andre auto­immune sygdomme. Derfor har Patientforeningen HS Danmark været med til at udvikle en symptom­tjekker, der hjælper dig med at spotte symptomerne på andre autoimmune sygdomme og følgesygdomme.

Mennesker, der lever med HS og andre autoimmune sygdomme, har en øget risiko for at blive ramt af en række andre sygdomme.

En undersøgelse fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viser, at mere end hver femte med autoimmune sygdomme har mere end én autoimmun sygdom.

Mangel på information om autoimmune sygdomme

Det er der bare ikke mange, der ved. Heller ikke blandt vores medlemmer. Og det er et stort problem.

For hvis du ikke ved, at du er i risikozonen for andre sygdomme – ud over din kendte diagnose – er det svært at være opmærksom på symptomerne. Og uden opmærksomhed på symptomerne er det vanskeligt at få talt om dem med din læge og sikre, at du får den optimale behandling.

Det har vi nu gjort noget ved i Patientforeningen HS Danmark.

Symptomtjekker skal bidrage til et bedre behandlingsforløb

Vi er gået sammen med fire andre patientforeninger – Psoriasisforeningen, Colitis-Crohn Foreningen, Foreningen for Rygsøjlegigt og Morbus Bechterew og Foreningen for Unge med Gigt – under overskriften De Autoimmune.

”Sammen har vi udviklet et website, www.SeSymptomerne.dk, hvor du kan tjekke dig selv for symptomer som du bør være særligt opmærksom på; så du i fællesskab med din læge kan tilrettelægge et så godt behandlingsforløb som muligt”, siger formanden i Patientforeningen HS Danmark, Bente Villumsen.

Film fortæller, hvad du skal være opmærksom på

På det nye website kan du også se en række korte film, hvor læger og patienter fortæller om, hvad du især skal være opmærksom på, hvis du har psoriasis, kronisk tarmbetændelse, gigt eller HS. Ligesom du kan finde uddybende information om autoimmune sygdomme og relaterede følgesygdomme, som du skal være særligt opmærksom på.

Udnyt den knappe tid i konsultationen optimalt

Værktøjet kan ikke stille nogen diagnose. Det kan kun lægen. Men du kan bruge det til at tjekke, om du har oplevet nogle symptomer på andre autoimmune sygdomme eller følgesygdomme, som det er vigtigt, at du får talt om med din læge.

Helt konkret får du en række spørgsmål, som er relevante i forhold til din kendte diagnose. Og så kan du printe dine svar og bruge dem som et udgangspunkt for din snak med lægen til den næste konsultation.

Værktøjet kan dermed være et bidrag til, at du sammen med lægen udnytter den knappe tid til konsultationen bedst muligt og får talt om det, der er vigtigst for dit helbred og din trivsel.

Tjek dine symptomer her: www.SeSymptomerne.dk.

Lad os høre, hvad du synes

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om det nye website og symptomtjekkeren. Har du ris, ros eller andre kommentarer, kan du skrive til os på info@hidrosadenitis.dk.

FAKTA

Cirka én procent af den voksne befolkning lider af HS. Det er en såkaldt autoimmun sygdom – en betegnelse, der også omfatter sygdomme som psoriasis, kronisk tarmbetændelse og gigt.

Op mod 400.000 personer i Danmark har en eller flere autoimmune sygdomme. Sygdommene
er kroniske og skaber en betændelses­tilstand i immunsystemet. Og så har de det til fælles,
at én diagnose desværre sjældent kommer alene.