Godt nyt til 100.000 danskere med overset hudsygdom

Pressemeddelelse

Dansk Dermatologisk Selskab (DDS) har udgivet retningslinjer for behandling af den kroniske hudsygdom Hidrosadenitis Suppurativa (HS). De nye retningslinjer kommer i kølvandet på den behandlingsvejledning, som Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) udgav i december 2016 om biologisk behandling af HS. Vejledningerne er et vigtigt skridt på vejen mod at sætte den oversete og stærkt tabuiserede sygdom på dagsordenen.

Den nye guideline fra DDS vækker stor glæde hos patienterne, der lider af smertefulde, væskende, byldelignende hudreaktioner, typisk i de områder, hvor der er hud mod hud. Guidelinen indeholder retningslinjer for diagnostik, udredning, monitorering samt stadieinddelt behandling af HS, og giver et godt overblik over HS-patienternes behandlingsmuligheder.

– Med guidelinen har vi patienter også fået mulighed for at læse lægerne over skulderen. Man kan nu selv undersøge, hvad der er af forskellige behandlingsmuligheder, alt efter hvor fremskreden ens sygdom er, siger Bente Villumsen, formand for Patientforeningen HS Danmark.

Behandlingerne er opdelt efter, om det er topikal behandling (lægemidler anvendt på huden), systemisk behandling (typisk medicin) eller kirurgisk og fysisk behandling (f.eks. laserbehandling).

Guidelinens gennemgang af de enkelte behandlingsmuligheder viser i hvor høj grad, at DDS anbefaler den pågældende behandling, samt hvor stor sikkerhed der er for, at behandlingen virker. Det fremgår også, hvilke stadier behandlingen anbefales til, samt fordele og ulemper ved behandlingen.

– Mange HS patienter er desværre blevet fejlbehandlet eller sendt hjem uden en diagnose, fordi mange læger ikke har vidst, hvordan HS skulle behandles. Den nye guideline fra DDS kan i høj grad bringe mere kvalitet i behandlingen af HS og sikre, at HS-patienter får den rette behandling, siger overlæge Ditte Marie Saunte, formand for det udvalg, der har udarbejdet retningslinjerne.

Guidelinen fra DDS kommer i kølvandet på den behandlingsvejledning, som RADS udgav i december 2016 om biologisk behandling af HS. De to vejledninger er udtryk for et sundhedsvæsen, som i stigende grad får øjnene op for, hvor udbredt og alvorlig en sygdom HS er. Det fører forhåbentligt til, at flere patienter bliver diagnosticeret tidligere, og at flere kan komme i behandling, herunder også biologisk behandling, som RADS-vejledningen udstikker rammerne for. Behandling af moderat til alvorlig HS kræver ofte vurdering af en dermatolog med erfaring i behandling af HS. Dem kommer der heldigvis hele tiden flere af.

Find guidelinen for Hidrosadenitis Suppurativa på Dansk Dermatologisk Selskabs hjemmeside her > eller hent den som pdf på dette link >

Til guidelinen hører også en patientvejledning (pdf) >